Home / Meetings / 8. sastanak Parlamenta mladih sa sliva rijeke Save

8. sastanak Parlamenta mladih sa sliva rijeke Save

Međunarodni Dan rijeke Save (1.6.) obilježava se svake godine, između ostalih događaja, i organiziranjem  Parlamenta mladih sa sliva rijeke Save.

Osmi po redu sastanak Parlamenta mladih održao se 31.5. – 1.6.2019. u pograničnom području Slovenije i Hrvatske na rijeci Sutli (Kumrovec, Vonarje, Kozjanski park). Zamišljen je kao platforma koja je okupila 40-ak učenika i profesora iz 8 srednjih škola Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Na osnovi prijava na raspisani natječaj na temu „SURAĐUJMO ZA VODE“ izabrane su škole iz sljedećih gradova – Kiseljaka, Gradiške, Zagreba, Samobora, Beograda, Ljubljane i Maribora.

Cilj je bio potaknuti raspravu i saznati ideje mladih iz sliva rijeke Save o metodama usklađivanja različitih interesa korisnika vode na određenom prostoru i kako mladi vide načine rješavanja potencijalnih sporova između različitih stakeholdera – interesnih grupa, bilo na lokalnoj, regionalnoj i/ili prekograničnoj razini.

Prvog dana Parlamenta mladih sudionike su pozdravili Željka Topfer, ravnateljica osnovne škole u Kumrovcu; Dragan Zeljko, tajnik Savske komisije te Peter Kovacs, Predsjednik ICPDR-a 2019. Predstavnici Hrvatskih voda i Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja Republike Slovenije predstavili su projekt FRISCO, kao primjer dobre suradnje između dvije države. Mojca Kunst, direktorica zaštićenog područja Kozjanskog parka predstavila je aktivnosti regionalnog parka.

Potom su sudionici podijeljeni u 3 grupe koje su išle na različite lokacije. Prva grupa išla je na branu Vonarje gdje su im predstavljeni planovi za sanaciju brane i revitalizaciju jezera. Druga grupa posjetila je Kozjanski park, u čijem sklopu se nalazi prekrasni stari mlin. Dok je treća grupa išla u Bistricu ob Sotli, gdje su učenici sudjelovali u postavljanju tablica visoke vode s namjerom da se podigne svijest o opasnosti od poplava.

Drugog dana Parlamenta mladih Tana Bertić, članica Predsjedništva Parlamenta 2018, predstavila je aktivnosti Parlamenta mladih u protekloj godini, nakon čega je odabrano novo Predsjedništvo Parlamenta mladih. Članovi Predsjedništva su: Tana Bertić (HR), Ajla Čolpa (BA), Tara Komatina (SR) i Maja Pongrac (SI).

Nakon toga svaki je tim učenika predstavio rad s kojim je sudjelovao na natječaju.

Radovi su dostupni ovdje:

Zatim je uslijedio rad u grupama, koje su se bavile pitanjima zaštite od poplava, utjecaju otpada i plastike na kvalitetu vode te zaštitom vodnih resursa.

Predstavnici Parlamenta mladih i profesori sudjelovali su na ceremoniji postavljanja tablice visoke vode na Mostu prijateljstva, koji se nalazi na granici između Slovenije i Hrvatske. Ceremoniju je vodio Mitja Bricelj, predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja Republike Slovenije. Ovaj događaj organiziran je u suradnji s Udruženjem geografa koje je prethodnog dana imalo konferenciju u Podsredi (SI).

Svaka grupa po završetku je iznijela svoje zaključke, a zajednički zaključci bit će uskoro izrađeni u suradnji s Predsjedništvom Parlamenta mladih.

Pokrovitelji susreta su  UNDP  u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije – Republička direkcija za vode.

Program 8. Parlamenta mladih dostupan je ovdje.

Video sa parlamenta je dostupan ovdje.

About Samo Grošelj

Check Also

Nepoznata Rijeka – život uzvodno i nizvodno od Zagreba.

Savska komisija je učestvovala na virtuelnoj tribini u organizaciji Športne gimnazije u Zagrebu 1. lipnja …