Home / Meetings / Parlament mladih 2016

Parlament mladih 2016

Parlament mladih HR 116mU sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Dana Save, Savska komisija, 3. i 4. juna 2016. godine, organizovala je „Parlament mladih 2016“ – peti susret učenika srednjih škola savskih država koji se ove godine održao u Lonjskom Polju (Hrvatska), s ciljem informisanja i prenošenja znanja mladima i razmjene iskustava učesnika vezano za izuzetne ekološke vrijednosti i privredne potencijale sliva Save.

Na Parlamentu mladih 2016. sudjelovali su učenici iz 7 srednjih škola: Hrvatske (VII.gimnazija i Srpska pravoslavna opća gimnazija ‘Kantakuzina Katarina Branković’ iz Zagreba), Bosne i Hercegovine (JU Medicinska škola iz Bihaća, Srednja škola Ivan Goran Kovačić iz Kiseljaka i JU Gimnazija ‘Vaso Pelagić’ iz Brčkog) i Srbije (Ugostiteljsko-turistička škola iz Beograda i Palanačka gimnazija iz Smederevske Palanke). Učenici i škole, uključujući i školu iz Slovenije, izabrani su na osnovu rezultata takmičenja za najbolji intervju na temu „Život s poplavama“. Cilj je bio da se, kroz intervjue na zadanu temu koje će osmisliti i voditi srednjoškolci, prikaže složenost života s poplavama u slivu rijeke Save i podstakne kritičko razmišljanje mladih o suočavanju s poplavama, reakcijama na poParlamet mladih HR 1mplave, poduzimanju mjera za sprečavanje poplava, te ublažavanju njihovih posljedica.

Aktivnosti Parlamenta mladih 2016. uključile su:

  • posjetu Parku prirode Lonjsko Polje,
  • izbor tijela Parlamenta mladih prema Statutu;
  • prezentacije odabranih intervjua;
  • prijedloge akcionog plana za sljedeću godinu rada Parlamenta mladih te
  • raspravu o mjerama odbrane od poplava.

Pokrovitelj ovogodišnjeg susreta mladih bili su UNDP u Bosni i Hercegovini, Vlada SAD i preduzeće Coca-Cole HBC za Hrvatsku.

Slike sa Parlamenta mladih 2016 dostupne su ovdje.

Prezentacije sa Parlamenta mladih 2016 dostupne su u nastavku:

Parlament mladih HR 13m Život s poplavama_Zagreb

Život s poplavama_Bihać

Život s poplavama_Beograd

Život s poplavama_Kiseljak

Preventivni ukrepi , FRM measures

About Samo Grošelj

Check Also

Nepoznata Rijeka – život uzvodno i nizvodno od Zagreba.

Savska komisija je učestvovala na virtuelnoj tribini u organizaciji Športne gimnazije u Zagrebu 1. lipnja …